Rolf Gjedsted Til Kontakt  
Tip en ven
   
Forside Digter Forfatter Kunstmaler Billedhugger Kontakt Nyheder Links Shop Sitemap
 
raku

Galleri 10

Billedhugger

RAKU er en gammel japansk, koreansk brændingsteknik til lertøj, der indbefatter alle de fire elementer: vand, ild, jord, vind.
Rakumesteren bad eleven om at fremstille 2000 små theskåle, hvor albuen blev brugt til at præge den simple form.
Først når det var godkendt, kunne eleven blive fast ansat.

For mig er skrivning af haikudigte, dyrkning af karate og brænding af raku en del af samme ting. De første to, haiku og karate, har jeg arbejdet med i mange, mange år.
Rakubrændingen har jeg kun forsøgt i omkring syv år.
Men jeg har trods alt (ofte sammen med maleren Ulla Chemnitz) brændt utallige rakuskåle, fade, figurer, vaser, og mærket den "lykke" (som ordet raku egentlig betyder), man føler under arbejdet med raku.
Under formningen i ler, forglødningen, og selve malingen med glasurer (som man gerne selv blander), inden man brænder sin raku i en jordovn (eller lignende) på omkring 1000 grader i ca. 20 minutter.

Når man tager lertøjet ud, gløder det både i mørket og om dagen, og så sker der endnu et mirakel, når man har sat lertøjet i en spand med træspåner i et kvarter, og derefter dumpet det i koldt vand, og endelig kan tage den færdige rakuting op i hånden.

Hele processen er meget levende og interessant, og hver ting bliver (som regel) yderst personlig, som et femĂĄrigt barn kunne have lavet det uden hensigt.
Ja, det er faktisk vanskeligt ikke at fĂĄ kunst ud af det...

Hedesange


Raku

Raku

Raku

     
Top
Copyright ©2006 Rolf Gjedsted
all rights reserved

Antal unikke besřgende [ 30667 ]
Ophavsret, kopiering m.v.: Artikler, fotografier, grafik og andet stilles kun til rĺdighed for visning/lćsning. Det er ikke tilladt at tage kopi i elektronisk/digital form, if. ophavsretlovens § 12, samt kopier pĺ papir (udprint).